ПРИДБАТИ ФОРЛАКС
basket
print

Здорове харчування та кишечник

aboutfx-5

Чи задумувались Ви про зв’язок між тим, що ви їсте, і тим, як почувається Ваш кишечник?

Харчування має важливу роль для підтримки здоров’я ШКТ. А от збалансоване харчування не тільки надає організму необхідні поживні речовини, але й забезпечує оптимальну роботу травної системи.1

Так, наприклад певна, коректно підібрана дієта, може полегшити симптоми захворювань та покращити загальну якість життя людей  з різними хворобами ШКТ.1

Нагадаємо інформацію про кишечник.

Як відомо, кишківник складається з 2 частин: тонкого і товстого.

Тонкий кишечник є високодиференційованим і складним органом з багатьма харчовими, фізіологічними та імунологічними функціями. Тонка кишка відповідає за остаточне травлення та всмоктування поживних речовин, а також має важливе значення для здоров’я, росту, розвитку.2

На відміну від тонкої кишки, у товстій кишці міститься велика кількість мікроорганізмів, які формують мікрофлору нашого кишківника.  Товстий кишечник відповідає за переробку неперетравленого харчового матеріалу після того, як більшість поживних речовин всмоктується в тонкій кишці.3

 

Порушення або дисфункція нормальної фізіології та роботи кишечника може призвести до погіршення якості життя та серйозних «медичних проблем».3

Гарна новина полягає в тому, що ми можемо покращити здоров’я кишечника, вживаючи продукти, які приносять користь мікрофлорі і тим самим підтримують роботу імунної системи.4

Збалансоване харчування впливає на здоров’я кишечника та забезпечує різноманітність мікрофлори ШКТ.

 

Дієта, багата фруктами, овочами, цільнозерновими продуктами, нежирними білками та корисними жирами, забезпечує необхідну клітковину, вітаміни та мінерали для підтримки здоров’я кишечника.

Клітковина, пребіотики, пробіотики та жирні кислоти Омега-3, вітаміни і мінерали — це поживні речовини, які можуть допомогти зберегти кишечник здоровим.4

 

Клітковина.5

Харчові волокна можуть мати значний вплив на склад, різноманітність і багатство мікробіома кишечника, а також сприяють травленню та запобігають закрепам.

Як відомо, продукти з високим вмістом клітковини позитивно впливають на здоров’я кишечника. Ці продукти включають:

  • бобові, такі як чорна квасоля, нут,
  • цільні зерна,
  • вівсянка,
  • овочі (броколі та спаржа),
  • горіхи (мигдаль і фісташки),
  • фрукти (яблука та персики).

 

Пробіотики.

Мають значення для здорового мікробіому кишечника, адже сприяють балансу кишечної мікрофлори, що потрібна для засвоєння поживних речовин, комфортного перетравлення їжі та роботи імунної системи.1

Пробіотики містяться в таких продуктах і напоях: йогурт, кефір, сир та квашена капуста. Пробіотики можуть бути джерелом корисних мікроорганізмів для кишечника.

Спробуйте додати пробіотики в один або кілька щоденних прийомів їжі для найбільшої користі. Наприклад, випийте смузі з йогуртом на сніданок або додайте квашену капусту до основної страви на вечерю.

 

Пребіотики.

Пребіотики сприяють росту біфідобактерій і зменшують колонізацію потенційно шкідливих видів бактерій.

Вживайте такі продукти: боби і цільні зерна (овес, пшениця), овочі та фрукти, часник, банани, цибулю, спаржу та морські водорості.

 

Жирні кислоти омега-3, 6

Омега-3 поліненасичені жирні кислоти покращують цілісність кишкового бар’єру.

Вживайте горіхи та морську жирну рибу.

 

Вітаміни та мінерали.

Ці речовини важливі для підтримки здоров’я ШКТ. Дієта для здорової травної системи повинна містити різні продукти для забезпечення належної роботи кишечника.1 Тому їжа має бути різноманітна, якісна та повноцінна!

Зменшення вживання кількості обробленої, солодкої та жирної їжі, яку ви споживаєте, може покращити здоров’я кишечника.

Також позитивний вплив на ШКТ має ретельне пережовування та неквапливість під час прийому їжі.

 

Отже, правильно підібране харчування покращує травлення та має вирішальне значення у підтримці загального здоров’я ШКТ.

 

Література

  1. Queens NRI hospital, «Importance of Nutrition in Maintaining Gastrointestinal Health», 2024
  2. Guoyao Wu, «Nutrition and Gut Health: Recent Advances and Implications for Development of Functional Foods», MDPI, 2023
  3. Laura L. Azzouz; Sandeep Sharma, «Physiology, Large Intestine», National library of medicine, 2023
  4. University hospitals, «Nutrition for Gut Health»
  5. Peter Cronin,1,2 Susan A. Joyce, «Dietary Fibre Modulates the Gut Microbiota2, PUBmED2021
  6. Benjamin Seethaler 1, Katja Lehnert, «Omega-3 polyunsaturated fatty acids improve intestinal barrier integrity-albeit to a lesser degree than short-chain fatty acids: an exploratory analysis of the randomized controlled LIBRE trial», 2023

Читайте також

blogfx-2
Синдром подразненого кишечника з закрепами.

Добре відомо, що синдром подразненого кишечника (СПК) – це хронічний функціональний розлад шлунково-кишкового тракту...

Докладніше
blogfx-2
Як обмежити ризик виникнення закрепу під час подорожі?

Тепло, зміни в раціоні харчування, сидяче положення при тривалих поїздках може сприяти появі закрепу.

Докладніше
blogfx-2
Вплив питного режиму та харчування на виникнення закрепу.

Маючи таку «незручну» проблему, як закреп, пацієнти шукають різні способи, щоб впоратись з цією хворобою.

Докладніше