ПРИДБАТИ ФОРЛАКС
basket
print

Вплив питного режиму та харчування на виникнення закрепу.

aboutfx-5

Маючи таку «незручну» проблему, як закреп, пацієнти шукають різні способи, щоб впоратись з цією хворобою. Виникає безліч питань:

Чи вилікує запор питна вода та інші рідини?

Скільки рідини достатньо, щоб позбутися запору?

Що їсти?

Які продукти корисні для кишківника?

Яких продуктів та напоїв слід уникати?

Як ефективно позбутися закрепу?

У цій статті ви знайдете деякі відповіді на ці запитання.

Отож, як впливає питний режим на перистальтику кишечника та консистенцію стільця?

Важливо зазначити, що консистенція стільця тісно пов’язана із вмістом води в ньому, і навіть мінімальні коливання можуть призвести до змін консистенції калу.1 Нормальний стілець містить 74% води, тоді як твердий стілець містить менше 72%, а м’який стілець не менше 76%. Таким чином, усього лише 2% вмісту води може вплинути на консистенцію стільця.1

 

Ця невелика зміна консистенції калових мас дозволяє перистальтичним хвилям товстої кишки швидше переміщатися дистально та легше евакуювати калові маси.

Перистальтичні хвилі відрізняються за своєю амплітудою і частотою. Найтвердіший стілець в основному викликаний хвилями високої амплітуди, тоді як хвилі низької амплітуди, які частіше виникають протягом дня, в основному забезпечують м’який стілець.

 

Таким чином, питний режим з достатнім споживанням води, сприяє виникненню перистальтичних хвиль низької амплітуди – фізіологічній консистенції стільця та дефекації.1

 

Які норми вживання води?

 

Загальні рекомендації – вживати принаймні вісім склянок рідини щодня для дорослих.2

Наявні дані EUROPEAN FOOD SAFETY AUTHORITY для дорослих дозволяють рекомендувати 2,0 л/день для жінок і 2,5 л/день для чоловіків.3

Слід зазначити, рекомендації враховують не лише кількість води, що споживається як рідина (вода, сік та безалкогольні напої), а й кількість води, що міститься в їжі.

Але все індивідуально, краще порадьтеся з лікарем!

 

У всьому має бути баланс, так адекватний питний режим допомагає підтримувати стілець фізіологічної консистенції, але вживання лише великої кількості рідини не вилікує запор.4

 

Чи є рідини, яких треба уникати?

Старайтеся зменшити вживання алкоголю, напоїв з кофеїном, таких як: кава, чай і солодкі газовані напої, адже вони мають діуретичний ефект та можуть сприяти зневодненню.

 

 Як впливає харчування на виникнення закрепу?

Повноцінна, збалансована дієта – один з ключових моментів ефективного лікування запору.2

Продукти, які варто вживати при закрепах добре відомі та доступні. Вся справа у клітковині, адже саме клітковина може утримувати воду сприяючи формуванню фізіологічного стільця.

 

Детальніше про клітковину.

Розчинна клітковина – помірно ферментована, діє, утримуючи воду; утворює гель та нормаліє консистенцію калу.1

Нерозчинна клітковина, діє на кишковий транзит подразнюючи слизову оболонку, що викликає секрецію води та слизу, а отже фізіологічну дефекацію.1

 

Яка норма споживання клітковини?

Дорослі жінки повинні споживати приблизно 25 г клітковини, чоловіки приблизно 38 г щодня.2 

На жаль, більшість людей споживають близько половини рекомендованої кількості клітковини.2Збагачення раціону клітковиною має бути повільним і поступовим, щоб уникнути таких небажаних наслідків, як здуття, метеоризм і спастичні болі в животі.

 

Поговоримо про деякі продукти з високим вмістом клітковини:

  • Чорнослив.
  • Квасоля, нут, сочевиця.
  • Висівки.
  • Зелений горошок.
  • Інжир.
  • Яблука, ківі, груші, абрикоси, апельсин.
  • Мигдаль.
  • Шпинат.
  • Стручкова квасоля.
  • Баклажани.
  • Броколі.
  • Цвітна капуста.
  • Насіння льону.

 

Різноманітні продукти можуть грати ключову роль у лікуванні закрепів. Благоприємна дія обумовлена ​​не тільки вмістом клітковини, але й наявністю інших речовин (наприклад, поліфенолів, сорбіту та ін.), які синергічно діють і посилюють  корисний ефект.2

Наприклад, добре всім відомий, чорнослив містить окрім клітковини, сорбіт і поліфеноли, що обумовлює його потужний послаблюючий ефект.5

 

Отже, тільки поєднання правильного питного режиму та збалансованого харчування буде мати позитивний ефект у боротьбі з закрепом. Адже клітковина діє лише при достатній гідратації організму.

 

При необхідності можна вживати безрецептурні проносні засоби, наприклад, Форлакс, який належить до осмотичних проносних.6 Діюча речовина Форлаксу – макрогол – «витягує» воду у товстий кишечник, роблячи стілець м’яким та збільшуючи його об’єм, що веде до розтягнення стінки товстого кишечника і стимулює його скорочення.

 

Форлакс ефективно допомагає при запорах!6

 

Література

  1. McRorie JW, McKeown NM, «Розуміння фізики функціональних волокон у шлунково-кишковому тракті: підхід, заснований на доказах, до вирішення стійких помилкових уявлень про нерозчинну та розчинну клітковину», 2017 
  2. M. Bellini, S. Tonarelli, «Chronic Constipation: Is a Nutritional Approach Reasonable?», 2021
  3. EUROPEAN FOOD SAFETY AUTHORITY
  4. M. Khatri, «How Drinking Fluids Can Help You Manage Constipation», 2022
  5. Боінг Х., Бехтольд А., «Критичний огляд: Овочі і фрукти в профілактиці хронічних захворювань». Євро. Дж. Нутр. 2012
  6. Інструкція з медичного застосування препарату ФОРЛАКС.

Читайте також

blogfx-2
Закреп у людей похилого віку.

Майже кожна людина коли-небудь відчуває запор, і літні люди, старше 60 років, за статистикою, мають закрепи частіше, аніж молоді.

Докладніше
blogfx-2
Закреп у немовлят.

У немовлят досить часто трапляються запори, які в більшості випадків пов'язані зі зміною харчування, однак іноді трапляються випадки серйозних захворювань, проявом яких є закреп. 

Докладніше
blogfx-2
Хронічний запор

Хронічний запор — це розлад роботи ШКТ, який проявляється не частим, утрудненим випорожненням, як правило менше 3 разів на тиждень, що супроводжується дискомфортом та болісними відчуттями.

Докладніше